| جمعه، 07 اردیبهشت 1403
جشنواره‌ای که آشپزی سنتی گیلان را دوباره زنده کرد؛
       کد خبر: 65901
نگاه ایران:چند روز پیش بود که جشنواره یک محله، یک غذا ؛ جشنواره خوراکی های محلی گیلان در پیاده راه فرهنگی رشت برگزار شد و همین موضوع هم آشپزی سنتی گیلان را دوباره زنده کرد. (گزارش تصویری نگاه ایران) این اولین جشنواره در رشت نیست که برای غذا برپا می شود. دو سالی است که شهرداری رشت با همکاری جمعی از متخصصان و بخش خصوصی اقدام به برپایی چنین جشنواره هایی می کند. تلاش شهرداری رشت در این زمینه به انتخاب رشت به عنوان شهر خلاق خوراک از سوی سازمان جهانی یونسکومنجر شد. از این رو برگزاری جشنواره های بومی و محلی با محوریت خوراک اهمیت بیشتری پیدا کرد.  ضرورت آشنایی نسل نو با غذاهای محلی شهردار رشت در این باره اعلام کرده بود: برپایی این جشنواره ها با هدف برند سازی و اعتماد سازی انجام می شود و می تواند در جذب گردشگران و اشتغال تأثیر زیادی داشته باشد. «محمدعلی ثابت قدم» در ادامه به برپایی جشنواره های دیگری در ادامه طرح بازآفرینی شهر رشت اشاره کرده و گفته بود: طرح بازآفرینی رشت در دیگر نقاط این شهر نیز پیاده می شود. در این زمینه با تعدادی از فعالان عرصه غذای محلی در خصوص تأثیرات مثبت برگزاری جشنواره های غذا و شناساندن آن به گردشگران صحبت کردیم. فعالان پخت و عرضه غذاهای محلی بر ضرورت آشنایی نسل جوان با غذاهای اصیل تأکید کردند. «ط. ابراهیمی» بر همشهری می گوید: خیلی خوب است که مسئولان به معرفی هرچه بیشتر غذاهای استان به گردشگران اهمیت می دهند. وی که سابقه حضور در چند جشنواره غذا را دارد، می افزاید: برگزاری جشنواره های غذا یک رقابت شیرین و خوشمزه را درمعرفی خوراکی های اصیل گیلان به نسل جوان به همراه دارد. بسیاری از مراجعه کنندگان به غرفه ها نوجوانان و جوانانی هستند که شناختن برخی غذاها و مخلفات برای شان تازگی دارد و حتی خود خانم ها هم از ما دستور پخت غذاها را می پرسند. «دلاور» هم که در یکی از رستوران های مطرح فعالیت می کند، با بیان اینکه غذای گیلانی نیاز به معرفی ندارد و بدون جشنواره نیز در کشور سرآمد و شناخته شده است، می گوید: من اصالتا مشهدی هستم و این خوراکی ها را در شعبه رستوانم در مشهد آماده سرو دارم. بهترین و بیشترین درخواست خوراکی های ما در شعبه مشهد مربوط به خوراکی های گیلان است. «ولی الهی» مدیر یکی از واحدهای پذیرایی گیلان که به گفته اش کباب متری ارائه شده از سوی آن ها به ثبت رسیده است، با بیان اینکه خوراکی های گیلان اصالت خود را حفظ کرده اند می گوید: گیلان مهد غذاست و هر کدام ازغذاهای گیلان به تنهایی برای خودشان یک برند محسوب می شوند. این جشنواره می تواند در معرفی مزه ها و مخلفات کنار غذاهای سنتی استان به گردشگران خیلی تأثیر گذار باشد. او می گوید: نسل جدید با بسیاری از خوراکی های اصیل گیلان آشنایی ندارند و بهتر است مادران در آموزش این نوع غذاها به نسل جدید بکوشند. جشنواره غذاهای محلی رشت (6) ثبت 10 غذای گیلان مدیرکل سازمان گردشگری و میراث فرهنگی استان نیز می گوید: این جشنواره با هدف شناخت دقیق ازغذاهای محلی استان برگزار شد و در زمینه ثبت خوراکی ها تاکنون 10غذای گیلان به ثبت میراث فرهنگی کشور رسیده است. «رضا علیزاده» تصریح می کند: در صدد هستیم برخی از خوراکی های این استان را که در کنار غذای اصلی مورد استفاده شهروندان قرارمی گیرد به ثبت ملی برسانیم. علیزاده می افزاید: به دنبال ایجاد رویدادی محوری هستیم. رشت کانون مراودات و تردد گردشگران در کل کشور است بنابراین با موضوع غذا می توان یک جاذبه گردشگری ایجاد کرد. وی با اشاره به ارائه تسهیلات اشتغالزایی از سوی صندوق کارآفرینی امید و کارگروه اشتغال به واحدهای بوم گردی و اقامتی گفت: حمایت ازسرمایه گذاران و تقویت بخش گردشگری استان و ارائه تسهیلات فوق موجب اشتغال زایی درصنعت گردشگری می شود. به نظر می رسد با سیاست های در نظر گرفته شده می توان گام موفقی برای ایجاد جاذبه یا همان رویداد محوری با استفاده از غذاها برداشت؛ خصوصاً که بسیاری از شهرهای گردشگری دنیا در این زمینه فعالیت مدون و بلند مدت را آغاز کرده و در کار خود موفق هم بوده اند. از این رو باید همکاری شهرداری، میراث فرهنگی و سایر دستگاه های مرتبط در این زمینه را به فال نیک گرفت و به روزهای روشن رونق گردشگری رشت امیدوار بود؛ روزی که گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور و دنیا به نیت چشیدن مزه غذاهای اصیل گیلانی راهی این دیار شوند و طعم این سفره های سالم و به یادماندنی را به یاد بسپرند. سفره خانه ها و واحدهای پذیرایی مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان: منوی غذای سفره خانه ها کلیشه ای شده و قصد داریم با برگزاری این جشنواره ها افزایش تنوع غذایی و تعدد واحدهای پذیرایی را داشته باشیم. معماری مناسب با فرهنگ بومی و عرضه غذاهای محلی همراه با لباس سنتی و تزیینات سفره خانه ها متناسب با صنایع دستی استان موضوعاتی است که واحدهای پذیرایی گیلان با آنها معنا پیدا می کنند.