دوشنبه، 11 فروردین 1399 | 2020 Monday 30 ,March  
درباره موج‌های شایعات اینترنتی
نگاه ایران: چند وقتی است که گمانه هایی با این محتوا در سطح جامعه دست به دست می شود. «کفن ضد عذاب قبر»، «سفینه های فضایی در چالوس»، «بلعیده شدن یک مرد توسط ماری عظیم الجثه» و... همه شایعاتی است که از مدت ها پیش در اینترنت و شبکه های اجتماعی دست به دست می شود. این شایعات که در طول سال ها با مردم تمام جوامع همراه بوده، این روز ها سلامتی مردم را نشانه گرفته است. با راه اندازی شبکه های اجتماعی نه تنها این شایعات بیشتر شده؛ بلکه رنگ و بویی دیگر گرفته و از آنجا که هم اکنون بیشتر به مواد خوراکی و سلامتی مردم جامعه گره خورده، بیش از پیش در اذهان عمومی جلوه گر شده است. *موج جدید شایعات اینترنتی! این روز ها خبر مرگ آور بودن نوعی قرص استامینوفن در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود. اگر چه پس از ورود شبکه های اجتماعی به کشورمان هرچند وقت یکبار موجی از این دست خبر ها مثل: «واکسن سرطان زا میوه ها»، «سمی بودن سبزیجات»، «سم سرخ گوجه فرنگی»، «مرغ های آلوده به سرب»، «روغن پالم در ماست»، «برنج های آلوده» و... در شبکه های اجتماعی به حرکت در می آید و مخاطبان را سردرگم می کند، اما این سوال پیش می آید که چرا این قبیل شایعات ساخته می شوند و شهروندان چگونه باید از کذب و حقیقت بودن آن ها مطلع شوند؟! *وقتی ناآگاهی جو جامعه را تغییر می دهد! شاید برخی از افراد مدتی به این شایعات توجه کنند و آن ها را به دیگران نیز گوشزد کنند، اما با گذر اندک زمانی از یاد ها فراموش می شود به راستی چرا اجازه می دهیم مسائلی که در مورد آن ها اطلاعی نداریم و به طور معمول برای دانستن حقیقتشان نیز هیچ تلاشی نمی کنیم، جو جامعه را دگرگون کند و به یک باره از ذهن ها دور شود؟! رعنا، ۲۹ ساله، که این روز ها کارمند است، اگر چه زمانی را برای تحقیق صحت این مطالب نمِی گذارد، اما ترجیح می دهد این شایعات را باور نکند و در انتشار آن ها نیز نقشی نداشته باشد. *شایعه پراکنی محصول ناآگاهی است شاید ضرب المثل یک کلاغ چهل کلاغ نیز موید همین موضوع شایعه پراکنی و دست به دست کردن آن باشد، که نشان از قدمت این عادت ناپسند دارد و البته گویای این مورد است که بسیاری از شایعات معمول ناخواسته ساخته و بازتاب داده می شوند. لیلا، ۳۰ ساله، دانشجو، ترجیح می دهد به جای تحقیق و پژوهش درمورد مطالبی که به دستش می رسد، خودش با سنجیدن اتفاقات اطرافش درستی یا نادرستی آن ها را تشخیص دهد. البته با اینکه از صحت این اطلاعات اطمینان کافی ندارد، ولی با بازنشر آن ها به انتشارشان کمک می کند، تا به قول خودش دیگران هم مطلع شوند. دکتر هادی جعفربای شایعه را محصول جهل و نادانی برخی انسان ها می داند و می گوید: وقتی افراد اطلاعات دقیق نداشته باشند تحت تاثیر قرار می گیرند و این گونه می شود که بازار شایعات رونق پیدا کرده و بسیار پرمشتری می شود. در واقع شایعه سازان از نقطه ناآگاهی مردم سوءاستفاده می کنند و این مسائل را دامن می زنند. *وقتی گروهی از رسانه ها سکوت می کنند! شاید اگر رسانه ها دربازتاب تایید یا تکذیب اینگونه مطالب قوی تر عمل می کردند، بسیاری از افرادی که این شایعات را درست وترویج می کردند، از رواج دادن این مطالب صرف نظر می کردند و راه دیگری برای شیطنت خود پیدا می کردند. جعفربای معتقد است: اگر چه شایعه سازی در برخی مواقع سازمان یافته است، ولی در بسیاری مواقع برای افراد سرگرمی محسوب می شود. فرد به دنبال شیطنت خود، در پی واکنش مردم است و این گونه موج منفی افکار جامعه را تهدید می کند و بی شک آگاهی های درست رسانه ها و عملکرد دقیق و به موقع آن ها نقش کلیدی در رساندن اطلاعات دقیق به مردم و افکار عمومی جامعه دارد. **شایعات راست یا دروغ؟! سید حسین هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برخی افشاگری ها درباره تقلبات غذایی را ناشی از تسویه حساب های شخصی و... دانسته است. اما با این حال با اطلاعاتی که پیرو این شایعات در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود، شهروندان بسیاری به دنبال درستی یا نادرستی آن ها سردرگم هستند و همچنان هیچ مسئولی پاسخگو نیست که شهروندان چگونه باید از صحت و کذب بودن این شایعات مطلع شوند و یا چرا پس از گذشت زمان بسیاری برای از این شایعات هیچ تکذیبیه قانع کننده ای منتشر نمی شود؟!
به اشتراک بگذارید:

نظر شما:

security code