نگاه ایران: مدیرکل دامپزشکی گیلان گفت: در خصوص رخداد و شیوع بیماری خطرناک و کشنده تب خونریزی دهنده کریمه کنگو هشدار داد.
سهراب عاقبتی در جلسه دامپزشکی اتسان با بیان اینکه بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو با شروع فصل گرما و آغاز فعالیت و تکثیر کنه هیالوما شیوع پیدا می کند، گفت: کنه ها از مهم ترین عوامل انتقال این بیماری بوده که از طریق گزش، دام آلوده شده و با مصرف گوشت آلوده و یا تماس مستقیم با دام موجب انتقال این بیماری به انسان می شوند .
وی این بیماری مهلک را از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان برشمرد و افزود: این بیماری هیچگونه علائم بالینی در جمعیت دامی نداشته و زمانی که در جامعه انسانی بروز می کند، از طریق انجام آزمایشات سرولوژی قابل تشخیص است .
مدیرکل دامپزشکی گیلان با تاکید بر ارتقای سطح آگاهی و اطلاعات مردم نسبت به این بیماری خطرناک، گفت: تمام تلاش ما این است که بتوانیم با انجام مصاحبه و برگزاری کلاس ترویجی و آموزشی اطلاعات لازم را به مخاطبین انتقال دهیم .
وی افزود: شهروندانی که بدون رعایت پوشش های بهداشتی اقدام به کشتار غیر مجاز دام در خارج از کشتارگاه می کنند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری هستند .
عاقبتی در ادامه گفت: یکی از راه های جلوگیری از انتقال این بیماری به انسان نگهداری لاشه دام ذبح شده به مدت ۲۴ ساعت در دمای یخچال (صفر تا 4 درجه سانتی گراد) با هدف کاهش PH گوشت است .
وی از شهروندان تقاضا کرد: گوشت قرمز مورد نیاز خود را از فروشگاه های مجاز و تحت نظارت دامپزشکی تهیه و از خرید گوشت از افراد سودجو و دوره گرد خودداری کنند.
مدیرکل دامپزشکی گیلان در خصوص تعداد مرگ افراد بر اثر این بیماری در گیلان گفت: این آمار از سوی دیگر منابع از جمله مرکز بهداشت استان و دانشگاه علوم پزشکی گیلان باید اعلام شود.
توصیه ها :
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از جمله بیماری های مشترک بین انسان و دام است که نشانه مشهودی در دام های آلوده ندارد؛ کسانی که با دام سر و کاردارند، بیشتر در معرض بیماری هستند، مشاغلی مثل کارگران کشتارگاه، قصابان، کشاورزان، چوپانان، دامداران، زنان خانه دار، دامپزشکان، پزشکان و مشاغل وابسته بیمارستانی به ترتیب بیشتر از دیگر رده های شغلی جامعه در معرض خطر هستند.
معمولا در فصول گرم سال یعنی از میانه بهار تا اواسط پاییز که بیشترین احتمال حضور کنه های ناقل در طبیعت وجود دارد، پرخطر ترین زمان برای ابتلا به این بیماری است و با توجه به احتمال شیوع بیماری تب کریمه کنگو در فصول گرم سال همزمان با فصل فعالیت مخزن این بیماری (کنه ها)، ضروری است شهروندان با پیشگیری از رفتارهای مخاطره آمیز مراقب سلامتی خود باشند :
- از خرید گوشت های بدون مهر دامپزشکی خودداری کنید
- از ذبح دام در خارج از کشتارگاه ها خودداری کنید
- بمنظور رعایت اصول بهداشتی کارگران کشتارگاه از وسایل حفاظت فردی استفاده کنند
- از مصرف گوشت تازه (گوشت خریداری شده باید به مدت حداقل 24 ساعت در یخچال 0 تا 4 درجه سانتی گراد، نگهداری و سپس مصرف شود) خودداری کنید
- از مصرف جگر به صورت تازه (جگر خریداری شده باید به مدت حداقل 48 ساعت در یخچال 0 تا 4 درجه سانتی گراد، نگهداری و سپس مصرف شود) خودداری کنید
- هنگام خرد کردن گوشت در مراکز عرضه و نیز منازل از دستکش استفاده کنید
- منازل و اصطبل های روستایی را جهت کاهش جمعیت کنه ها سمپاشی کنید
- از جدا و له کردن (کشتن) کنه ها توسط شیردوشان، دامداران و کودکان خودداری کنید
- از پشم چینی دام ها بدون استفاده از تجهیزات، لوازم ایمنی و حفاظت کننده خودداری کنید
- از استراحت در مراتع و کوهستان ها بدون استفاده از زیرانداز و وسایل ایمن خودداری کنید