| جمعه، 31 فروردین 1403
نگاه ایران، مرتضی سخایی: معرفی صنایع دستی گیلان با رویکرد تجاری؛ برنامه ای ویژه که از مدتی قبل توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان؛  شورای اسلامی شهر رشت و به همت آژانس گردشگری گیلان سها سیر در دستور کار قرار گرفته است. در غالب این برنامه از هنرمندان صنایع دستی گیلان خواسته می شود در فضای پیاده روی مقابل آژانس مذکور، ضمن ارائه و آموزش صنایع دستی متبوعه؛ تولیدات خود را بصورت مستقیم و بدون واسطه به فروش برسانند. این برنامه تا کنون با استقبال هنرمندان صنایع دستی مواجه شده و دیروز پنجشنبه 4 تیر ماه پنجمین مراسم تجلیل از هنرمندان صنایع دستی استان گیلان با معرفی؛ تقدیر و تشکر از دو هنرمند دیگر برگزار شد. خانم ها زهرا علیپور و رقیه ثبوتی دو هنرمندی بودند که از ساعت 21 پنجشنبه 4 تیر ماه در مقابل آژانس گیلان سها سیر حاضر و به همشهریان گیلانی طریقه ساخت نان "کاکای کدو حلوایی" و مشتقات این نان سنتی و خوش مزه گیلان را آموزش دادند.

photo_2015-06-26_12-45-40

رقیه ثبوتی یکسالی می شود که در نمایشگاههای صنایع دستی شرکت می کند و نانهای سنتی گیلانی را به مخاطبان خود ارائه می کند. ایشان در خصوص نان سنتی "کاکای کدو حلوایی" می گوید: کدوی استفاده شده برای این نوع نان باید حتماً از نوع حلوایی باشد. آرد برنج؛ آرد گندم؛ شیر؛ ماست؛ تخم مرغ؛ مغز هِل و کدوی حلوایی از مواد تشکیل دهنده نان "کاکای کدو حلوایی" می باشد. ابتدا کدو پخته شده و بعد کاملاً لِه می شود و در انتها با سایر مواد مخلوط می شود. مایع بدست آمده از مواد این نان سنتی بایستی کاملاً روان بوده و اصلاً سفت نباشد. در مرحله بعد بسته به ذائقه افراد می توانیم کشمش یا مغز گردو هم به این مایع اضافه کنیم و در انتها یک پیمانه از این مایع که برابر با یک ملاقه متوسط می باشد را در داخل روغن داغ ریخته و سرخ می کنیم. بعد از 5 دقیقه "کاکا" آماده است. در این مراسم هر قرص نان کاکای ساده به مبلغ 1000 تومان و هر قرص نان کاکای مغز دار(کشمش و مغز گردو)  به مبلغ 1500 تومان به مشتریان فروخته می شد. زهرا علیپور دیگر هنرمند تقدیر شده در این مراسم بود که نان سنتی "کِشتا یا خُرفه" تولید می کند.ایشان در رابطه با این نان سنتی می گوید: این نان در مرکز و غرب گیلان به "نان کِشتا" و در شرق گیلان  به "نان خُرفه" معروف است."خُرفه" در واقع اصطلاحی است که شرق گیلانیها به " تخم دانه شنبه لیله" می گویند. آرد برنج؛ تخم شنبلیله و کدو حلوایی از مواد نان "کِشتا" است. تخم شنبه لیله چربی و قند خون را کاهش می دهد؛ کدو فسفر دارد و آرد برنج هم نشاسته دارد. این نان بواسطه مواد بکار رفته در آن از نانهای رژیمی بوده که حتی به ثبت جهانی هم رسیده است. خانم علیپور بغیر از تولید نان سنتی دارای سابقه سی ساله در زمینه رشتی دوزی نیز می باشد و همچنین مربی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری است. در حال حاضر نیز در موزه میراث روستایی نان کشتا و نوعی شیرینی سنتی به نام "میان پُر" درست می کند. وی در مورد این شیرینی سنتی گیلان افزود: این نان درواقع یک نوع نان شیرینی سنتی گیلانی است که مواد تشکیل دهنده آن : گردو؛ دارچین؛ هِل و شکر می باشد. این مواد همان موادی هستند که در رشته خوشکار هم استفاده می شوند. تجلیل از هنرمندان صنایع دستی گیلان یک برنامه خیابانی است که با رویکرد تجاری و با شعار" گیلان مهد فرهنگ و هنر" پنجشنبه هر هفته در فضای پیاده روی مقابل آژانس گیلان سها سیر واقع در خیابان منظریه(آزادی) ؛ جنب مسجد فاطمیه برگزار می گردد. photo_2015-06-26_12-44-56

به اشتراک بگذارید:

نگاه شما:

security code